Przez całe wieki, zanim pojawiły się zamrażarki i konserwy, proces fermentacji był jedną z opcji na wydłużenie zdatności do spożycia niektórych produktów, np. warzyw. Oprócz umożliwienia dłuższego przechowywania fermentacja poprawia ogólną wartość odżywczą jedzenia i przynosi wiele korzyści zdrowotnych dla naszych jelit.

Krótko mówiąc, sfermentowana żywność przechodzi proces, w którym naturalne bakterie żywią się cukrem i skrobią oraz wytwarzają kwas mlekowy. Wspomaga to trawienie w organizmie i prowadzi do lepszego wsparcia układu odpornościowego, a nawet może pomóc w utracie wagi. Spożywanie tych pokarmów poprawia również zdrowie skóry, nastrój i może złagodzić objawy IBS. Ważne jest, aby wiedzieć, że równowaga między pożytecznymi bakteriami a pozostałymi jest niezbędna dla naszego zdrowia.

Jednym z najlepszych sposobów na wyeliminowanie złych bakterii i zatrzymanie dobrych jest właśnie spożywanie sfermentowanej żywności i napojów. Dużo się też mówi o odchudzających właściwościach sfermentowanych produktów. W jaki sposób sprzyjają one utracie wagi? Głównie za sprawą bakterii jelitowych, które mogą regulować masę ciała, ale także dzięki dużej ilości składników odżywczych. Trawienie jest bardziej wydajne, gdy nasze jelita mają zdrową równowagę korzystnych drobnoustrojów.

Jakie produkty szczególnie wspomagają odchudzanie?

Fermentowana soja

Tempeh, miso, natto i tamari to smaczne sfermentowane produkty sojowe. Są to pełnowartościowe źródła białka, które stymulują układ trawienny, wzmacniają układ odpornościowy i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Kimchi

kimichi w słoiku

Jedzenie kimchi daje mnóstwo korzyści metabolicznych. Spożywanie sfermentowanej kapusty poprawia poziom cukru we krwi, ciśnienie krwi oraz utratę masy ciała.

Kiszona kapusta

Kiszona kapusta to bogaty w błonnik, niskokaloryczny i pożywny dodatek do wielu dań. Do tradycyjnego kiszenia potrzebna jest woda, sól i poszatkowana kapusta. Jej kwaśny smak powstaje w procesie laktofermentacji, który przekształca cukry proste w energię i przyjazny dla jelit kwas mlekowy.

Kiszone ogórki

kiszone ogórki

Podobnie jak kapusta mają dużo błonnika, witamin i minerałów. Dzięki zawartości kwasu mlekowego powstałego w procesie fermentacji wzmacniają układ odpornościowy i usuwają toksyny z organizmu.

Kwas buraczany

Buraki same w sobie są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, a dzięki fermentacji ich właściwości trawienne są jeszcze lepsze.

Kombucha

Kombucha to sfermentowany napój przyrządzony z herbaty oraz Z kultury bakterii i drożdży. Ma zazwyczaj półkwaśny, ale jednocześnie słodki smak. Poprawia funkcje trawienne i usuwa toksyny z organizmu.

Jak często warto jeść sfermentowaną żywność?

Chociaż obecnie nie ma oficjalnych wytycznych dotyczących częstotliwości spożywania sfermentowanej żywności, dodanie kilku porcji do codziennej diety może być korzystne. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zacznij od spożywania jednej lub dwóch porcji dziennie, a następnie powoli zwiększaj ilość.

Podsumowanie

Fermentacja może pomóc w wydłużeniu trwałości produktów spożywczych. Probiotyki w sfermentowanej żywności oferują wiele korzyści zdrowotnych. Są związane z poprawą trawienia, odpornością, utratą wagi i nie tylko.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)