Zielona herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Oferuje różne korzyści zdrowotne, takie jak utrata masy ciała i poprawa zdrowia serca. Matcha to szczególna, sproszkowana forma zielonej herbaty. Nazwa ta wydaje się nam bardzo egzotyczna i nie każdy wie jak się za nią  „zabrać".

Czym jest matcha?

Matcha to drobna zielona herbata w proszku, powstała ze zmielenia całych liści i wyróżniająca się bogatym smakiem oraz żywym zielonym kolorem. Młode liście z pierwszego zbioru w roku są zacieniane przez 3-4 tygodnie, zanim zostaną zerwane, aby wydobyć z nich słodycz. Po zebraniu liście są suszone i delikatnie przesiewane w celu oddzielenia łodyg od liści. Pozostałe liście są następnie mielone na drobny proszek za pomocą kamiennych żaren.

matcha zielona herbata

Metody przygotowania

Kiedy mamy już zielony proszek, to zaparzenie herbaty matcha jest bardzo proste. Jeśli chcemy to zrobić w oryginalny sposób, potrzebujemy matchawan, czyli specjalnej miseczki i miotełki z bambusa, tzw. chasen. Przyda się także chashaku — szpatułka, którą nabiera się proszek matcha, i małe sitko do przesiewania. Proszek matcha przesiewa się tak samo, jak mąkę do ciasta, aby nie było żadnych grudek. Matcha, którą kupujemy w sklepie, jest już zazwyczaj przesiana. Przygotowany proszek wsypuje się do podgrzanej miseczki matchawan, a następnie dodaje się gorącą (ok. 70 stopni) wodę. Herbatę ubija się miotełką do momentu powstania gładkiej pianki na powierzchni napoju.

Matche można przygotować na kilka sposobów:

  • standard - 1 łyżeczka proszku i 60 ml gorącej wody
  • usucha (cienka) - pół łyżeczki proszku i 89-118 ml gorącej wody
  • koicha (gęsta) - 2 łyżeczki proszku i 30 ml gorącej wody. Ta wersja jest czasami używana podczas japońskich ceremonii parzenia herbaty. Nie ma piany i potrzebna jest tutaj wysokiej jakości herbata matcha.

Czy w domu musisz mieć te wszystkie akcesoria? Nie. Do zrobienia filiżanki matchy nie potrzebujesz specjalnego sprzętu - wystarczy filiżanka, łyżeczka i mała trzepaczka.

Korzyści zdrowotne 

Z racji tego, że matcha jest odmianą zielonej herbaty, to oferuje większość takich samych korzyści zdrowotnych.

Zawiera przeciwutleniacze

Antyoksydanty zawarte w diecie przeciwdziałają wolnym rodnikom w organizmie, chroniąc komórki i tkanki przed uszkodzeniem. Matcha jest bogata w przeciwutleniacze, zwłaszcza katechiny. Warto zauważyć, że jest ona bardziej skoncentrowana niż zielona herbata, w związku z czym zawiera więcej przeciwutleniaczy. Jedna filiżanka matchy może odpowiadać około trzem filiżankom zwykłej zielonej herbaty.

Może zmniejszyć ryzyko chorób serca

Choroby serca są najczęstszą przyczyną zgonów na całym świecie. Picie zielonej herbaty może pomóc dzięki regulacji poziomu cholesterolu, trójglicerydów oraz cukru we krwi.

Może pomóc w utracie wagi

Zielona herbata jest często kojarzona z utratą wagi. W rzeczywistości jest powszechnym składnikiem wielu suplementów odchudzających. Zwiększa całkowitą ilość spalonych kalorii poprzez przyspieszenie tempa metabolizmu. Należy jednak pamiętać, że zielona herbata to tylko bardzo element układanki odchudzania. Potrzebna jest odpowiednia dieta i aktywność fizyczna.

Może poprawić czujność i pozwala się zrelaksować

Zielona herbata zawiera unikalny aminokwas zwany L-teaniną. Matcha zawiera go znacznie więcej niż inne rodzaje herbaty. L-teanina może nasilać fale alfa w mózgu. Fale te są powiązane z relaksacją umysłową i mogą pomóc w walce ze stresem. L-teanina modyfikuje również działanie kofeiny w organizmie, zwiększając czujność bez powodowania senności, która często występuje po spożyciu kawy (gdy kofeina przestaje działać). Ponadto zwiększa liczbę substancji chemicznych poprawiających samopoczucie w mózgu, prowadząc do poprawy nastroju, pamięci i koncentracji.

Czy to zawsze bezpieczne?

Ponieważ matcha jest silnie skoncentrowana, zawiera zarówno dużo dobrych, jak i ewentualnie szkodliwych substancji. Z reguły nie zaleca się picia więcej niż 2 filiżanek dziennie. Spożywając sproszkowaną matchę, tak naprawdę spożywasz cały liść herbaty — wraz ze wszystkim, co zawiera, a mogą to być także zanieczyszczenia — w tym metale ciężkie, pestycydy i fluor — z gleby, w której rośnie roślina. Używanie organicznej matchy może zmniejszyć ryzyko narażenia na pestycydy, ale nawet organiczne liście mogą nadal zawierać substancje z gleby, które są szkodliwe, gdy są spożywane w dużych ilościach.

Podsumowanie

Matcha to wyjątkowa, mocno skoncentrowana forma zielonej herbaty. Pochodzi z tej samej rośliny, ale jest uprawiana i przygotowywana w zupełnie inny sposób. Zwykle uznaje się ją za zdrowszą niż tradycyjna zielona herbata. Należy jednak pamiętać, aby ograniczyć ją do 2 filiżanek dziennie, ponieważ może zawierać pewne zanieczyszczenia z gleby lub środowiska.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (1)
M-ka

Niestety bardzo droga :( .

0