Słodkie ziemniaki, znane także jako bataty, są bardzo wszechstronnym i pożywnym, pełnym witamin i minerałów produktem. Często wspomina się o ich właściwościach przeciwnowotworowych i wspierających układ odpornościowy, jelita, oczy i mózg. Są uprawiane na całym świecie i występują w różnych rozmiarach i kolorach, w tym pomarańczowym, białym i fioletowym. W Polsce najczęściej spotkać można bataty pomarańczowe o różnych, nieregularnych kształtach, najczęściej podłużnych. Czy bataty są zdrowe? Jakie dają korzyści zdrowotne?

Bataty są bardzo pożywne

Słodkie ziemniaki to znakomite źródło błonnika, witamin i minerałów. Zawierają dużą dawkę witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Są także źródłem takich minerałów jak potas, wapń, magnez, żelazo. Z batatami przyjmujemy również naturalne przeciwutleniacze, tj. beta-karoten i polifenole. Chronią one nasz organizm przed wolnymi rodnikami — cząsteczkami, które wywołują stany zapalne w organizmie.

Zjadając 100 g batatów dostarczamy:

  • 86 kcal
  • 20 g węglowodanów
  • 1,6 g białka
  • 0,1 g tłuszczu
  • 3 g błonnika

bataty

Bataty, a właściwości przeciwnowotworowe

Słodkie ziemniaki oferują różne przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm przed stanami zapalnymi, które mogą być jedną z przyczyn rozwoju cięższych chorób, w tym także nowotworów. Jeśli chodzi o odmiany batatów, to najwięcej przeciwutleniaczy ma odmiana fioletowa.

Bataty wspierają narząd wzroku

Oczy to bardzo istotny organ, bez którego ciężko sobie wyobrazić funkcjonowanie. W jaki sposób bataty mogą je chronić? Odmiana pomarańczowa zawiera bardzo duże ilości beta-karotenu, który jest przekształcany w organizmie w witaminę A. Ta z kolei chroni nas przed ślepotą.

Bataty mają korzystny wpływ na zdrowie jelit

Nasze jelita potrzebują błonnika, a bataty są ich dobrym źródłem. Zawierają dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Twoje ciało nie trawi żadnego z nich, ale dzięki temu, że pozostaje on w jelitach, stanowi pokarm dla znajdujących się tam dobrych bakterii jelitowych, co z kolei zapewnia szereg korzyści zdrowotnych związanych z jelitami.

Bataty wspierają układ odpornościowy

Jak już wspomniałam, pomarańczowe bataty to źródło beta-karotenu, który jest przekształcany w witaminę A. Witamina ta nie tylko chroni Twoje oczy, ale także wspiera układ odpornościowy, zwiększając ilość komórek odpornościowych w błonach śluzowych w wyściółce jelit.

Jak spożywać słodkie ziemniaki?

Możesz się zastanawiać, jak przyrządzić bataty i z czym je jeść. Chyba najpopularniejsze są frytki z batatów, które są smaczne same w sobie, ale jak najbardziej możesz przyprawić je wedle uznania, np. słodką papryką albo chilli. Bataty możesz gotować, piec, dusić. Możesz je potraktować jako dodatek do dań mięsnych, sałatek albo składnik gulaszu. Sprawdzą się także w postaci purée lub placków.

Podsumowanie

Słodkie ziemniaki, czyli bataty, to korzeniowe warzywo, które poza ciekawym smakiem daje Ci także mnóstwo witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Nie można też zapomnieć o błonniku.

Bataty są sycące wszechstronne, gdyż sprawdzą się i w daniach łagodnych, i ostrych. Jest to bardzo ciekawa alternatywa dla innych źródeł węglowodanów, która z pewnością zasmakuje większości z Was.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (4)
M-ka

Zwykłe ziemniaki też powinny być jasnożółte, a nie białe. To świadczy o wyższej zawartości karotenów. Moja babcia zawsze mówiła, że te białe, to pastewne dla świń (a teraz dużo takich białych i niesmacznych odmian sprzedaje się ludziom).

0
Bull

Moja mówiła podobnie.

1
gokuson

Cytując Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego "Badania naukowe dowodzą, że kolor miąższu bulw ziemniaka nie jest skorelowany z wartością odżywczą, wartością kulinarną i technologiczną a ma znaczenie czysto uznaniowe (osobiste preferencje, przyzwyczajenia, nawyki, tradycje kulinarne). Również kolor miąższu nie wynika z zawartości w bulwach karotenoidów."

0
M-ka

Jakie doradztwo, takie potem kartofle ;). Ugotujesz i po kilku godzinach są tak niedobre, że na zimno ciężko to zjeść... Ciekawa jestem czym oni w takim razie tłumaczą kolor bulw.

0