Czy zjadłaś/eś już dzisiaj porcję zielonych warzyw liściastych? Szpinak, jarmuż, a może roszponka? Czy wiesz, że warzywa tego typu znajdują się na szczycie najbardziej odżywczych produktów w przeliczeniu na jedną kalorię? Dzięki zawartości błonnika, witamin, minerałów i fitoskładników są świetnym sposobem na zwiększenie gęstości składników odżywczych w diecie. Pomimo tej wiedzy wiele osób ma kłopot, żeby zjadać ich większe ilości. Oto kilka wskazówek, jak w łatwy sposób wzbogacić swoją dietę o zielone warzywa.

Kup mrożone warzywa liściaste

Jednym z powodów, dla których ludzie nie jedzą zbyt wiele zielonych warzyw, jest to, że nie lubią ich przygotowywać. Sposobem na uzyskanie korzyści zdrowotnych bez każdorazowego ich przygotowywania (mycia, siekania itp.) jest kupowanie mrożonych liściastych warzyw. Najczęściej są one tak samo wartościowe, jak świeże. Możesz też samodzielnie przygotować większą ilość świeżych warzyw i poporcjować je do zamrażarki na kolejne dni. Co więcej, zawsze będziesz je mieć pod ręką i skończy się problem typu: „Znowu muszę iść do sklepu”.

Zjedz zielone smoothie na drugie śniadanie

przygotowywanie smoothie

Jednym z najsmaczniejszych sposobów na dodanie do diety większej ilości zieleniny jest zrobienie koktajlu. Przygotuj sobie ulubione owoce i np. szpinak lub jarmuż. Proporcje są uzależnione od Twoich preferencji smakowych oraz ilości kalorii, jaką planujesz przyjąć. W ramach urozmaicenia możesz, zamiast wody, użyć mleka (roślinnego lub krowiego) lub jogurtu. Zielone koktajle dodadzą Ci energii i dostarczą sporo cennych składników odżywczych.

Dodawaj warzywa do większej ilości potraw

Przygotowując posiłek, staraj się do każdego dodać trochę zieleniny. Wiadomo, że nie dodasz jej np. do słodkiej owsianki, ale z pewnością mogłabyś dodać trochę sałaty lub rukoli do Twoich pozostałych posiłków.. Omlet, frittata, dania z vege makaronem, a nawet kanapki - wszędzie możesz dodać trochę „zielska”.

Wymień słodkie i słone przekąski na zielone

Zamień chipsy ziemniaczane na domowe chipsy z jarmużu. Zrobisz je bez problemu w piekarniku. Zamiast chrupek czy innych przegryzek postaw na stole pyszną sałatkę albo zdrowe kanapki posypane rukolą.

Wyhoduj własne zielone warzywa liściaste

Nie każdy ma swój ogródek lub działkę, ale jeśli masz skrawek ziemi, który możesz jakoś zagospodarować, to korzystaj! Nie ma większej zachęty do jedzenia większej ilości warzyw niż ich samodzielna uprawa. Nie dość, że jest to satysfakcjonujące zajęcie, to jeszcze pozwoli Ci zaoszczędzić pieniądze.

Jedz co najmniej jedną sałatkę dziennie

Zrób co najmniej jedną sałatkę i wykorzystaj do niej dwa różne rodzaje warzyw liściastych jako bazę, np. sałatę lodową i rukolę, szpinak i roszponkę. Mieszaj dowolnie, kombinuj, szukaj swoich smaków. Do każdej takiej mieszanki dodaj inne warzywa, dzięki czemu uzyskasz jeszcze więcej witamin i minerałów.

Podsumowanie

Zielone warzywa liściaste są najbardziej odżywcze ze wszystkich produktów. Mają dużo witamin i minerałów, a także przeciwutleniaczy i błonnika. Jedz je codziennie, przy każdej możliwej okazji. Dodawaj je do posiłków, rób sałatki, koktajle i żeby nigdy Ci ich nie zabrakło, zrób sobie zapasy w zamrażarce.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)