Weganizm to coraz bardziej popularny styl życia, w którym stosuje się dietę eliminującą produkty pochodzenia zwierzęcego. Powody, dla których ludzie decydują się na taki sposób odżywiania są różne. Niektórzy weganie robią to, aby poprawić swoje zdrowie. Dieta roślinna może bowiem obniżyć ryzyko niektórych chorób. Inni nie jedzą mięsa, ponieważ chcą chronić środowisko.

Być może w Twojej głowie pojawiła się myśl, by wypróbować dietę wegańską i sprawdzić, czy ten sposób odżywiania jest dla Ciebie odpowiedni. Pamiętaj, że jest wiele produktów, które nie są dozwolone w tej diecie i nie jest to tylko mięso.

Czego nie można jeść, będąc weganinem?

Weganie eliminują z diety produkty pochodzenia zwierzęcego. Pamiętaj, że nie jest to tylko mięso, ale także produkty, które je zawierają. W tej diecie bardzo ważne jest czytanie składów i etykiet.

Produkty niedozwolone to:

  • wołowina, wieprzowina, jagnięcina i inne czerwone mięso
  • kurczak, kaczka i inny drób
  • ryby i skorupiaki, takie jak kraby, małże, krewetki, ale także produkty zawierające w składzie kwasy DHA i EPA pochodzenia zwierzęcego, na przykład tłuszcz roślinny z dodatkiem omega 3
  • jajka, w tym także majonez, który może zawierać żółtka
  • mleko i produkty mleczne takie jak ser, masło, śmietana, lody
  • produkty zawierające żelatynę wieprzową, czyli wszelkie żelki i galaretki, które mają ją w składzie
  • miód

Co więcej, weganizm to rezygnacja także z ubrań i obuwia, które zostały wykonane z piór, skóry czy oczywiście futra. Ponadto weganie uważnie czytają składy kosmetyków i leków, by upewnić się, czy nie są testowane na zwierzętach lub nie zawierają na przykład żelatyny.

Co w takim razie jest dozwolone dla wegan?

tofu

Lista produktów niewskazanych w diecie wegańskiej wydaje się dla początkujących wegan dość obszerna. Pozostaje zatem pytanie, co w takim razie można jeść oprócz tego, co dał nam świat zwierzęcy? Spokojnie, nie obawiaj się, że będziesz żyć na liściu sałaty. W sklepach jest mnóstwo produktów dozwolonych, a producenci stale wzbogacają ofertę o nowe wyroby. Ponadto w sieci aż roi się od wegańskich przepisów, więc niech poniosą cię wodze kulinarnej fantazji!

Na diecie wegańskiej możesz spożywać pokarmy pochodzenia roślinnego, w tym:

  • owoce i warzywa
  • rośliny strączkowe, takie jak groch, fasola i soczewica
  • orzechy i nasiona
  • chleby, ryż i makaron
  • mleko roślinne takie jak mleko sojowe, kokosowe, owsiane i migdałowe
  • oleje roślinne
  • grzyby
  • tofu

Korzyści zdrowotne

Coraz więcej badań naukowych pokazuje, że weganizm ma wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim istnieje mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca i innych chorób takich jak cukrzyca, choroby wątroby czy nawet raka. Rezygnacja z mięsa może też korzystnie wpłynąć na naszą wagę i dobre samopoczucie. Weganie mają często niższy wskaźnik masy ciała, czyli BMI, niż ludzie spożywający produkty pochodzenia zwierzęcego. Ponadto przechodząc na dietę wegańską, po prostu będziemy dobrze się odżywiać. W naszym menu znajdzie się mnóstwo zdrowych warzyw i owoców, produktów pełnoziarnistych, orzechów zawierających zdrowe tłuszcze i produktów bogatych w błonnik i przeciwutleniacze. Korzyści jest naprawdę sporo.

Podsumowanie

Weganie nie jedzą produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego, które zostały wymienione w artykule. Należy pamiętać, że oprócz oczywistych dla nas kwestii może się zdarzyć, iż zakupiony przez nas w sklepie gotowy produkt w swoim składzie będzie zawierał niedozwolony składnik. Podczas zakupów uważnie czytaj etykiety, a unikniesz rozczarowań.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)