Mam wrażenie, że dawniej słowa hummus i wegetarianin były wręcz nierozłączne. Jeśli ktoś nie je mięsa, to na pewno je hummus. Nawet częściej potrawa ta była kojarzona z nurtem dietetycznym niż faktem, że to element kuchni bliskowschodniej. Dziś już na szczęście się to zmieniło. Hummus gości na talerzach każdego, niezależnie od stosowanej diety. I bardzo fajnie, bowiem jest to świetny rodzaj pasty do kanapek, dodatek do kasz, czy coś w rodzaju dipu do słupków z surowych warzyw.

Nie tylko smakuje, ale też zapewnia wartości odżywcze roślin strączkowych.

Hummus można zrobić samemu, ale bez problemu znajdziemy go także w sklepie i to w wielu smakach! Mnie zainteresowała wersja z burakiem. W sieci sklepów Biedronka zawsze jest spory wybór i tam właśnie dojrzałam opakowanie z różową pastą.

hummus

Sam kolor przyciąga wzrok, a smak trzeba przyznać, jest równie ciekawy. Właściwie wszystko tu jest na swoim miejscu. Smak ciecierzycy? Jest. Buraka? Jest. Wyczuć można także nieco ocet.

Testując dany produkt, nie da się ominąć tabelki ze składem. Co oferuje nam Burak hummus? Oczywiście ciecierzycę i buraka, a prócz tego pastę sezamową Tahini, wodę, ocet, przyprawy i inne nieszkodliwe składniki. Jedynym mankamentem są cukry proste, ale nie jest ich bardzo dużo.

Kwas mlekowy - czy to na pewno dla wegan?

Wielu może zastanowić czy kwas mlekowy jest wegański. Okazuje się, że tak. Jest to po prostu naturalny kwas powstający w procesach fermentacji.

Skład

Ciecierzyca gotowana 47,5% (ciecierzyca, woda), burak gotowany 26,4%, pasta sezamowa Tahini 8%, olej rzepakowy, woda, ocet spirytusowy, cukier, regulatory kwasowości: kwas mlekowy, kwas cytrynowy; chrzan tarty (korzeń chrzanu, woda, cukier, regulator kwasowości: kwas mlekowy; olej rzepakowy, sól), sól, czosnek suszony, imbir mielony, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy; kmin rzymski.

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna (na 100 g): 192 kcal
  • Tłuszcz: 13 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,4 g)
  • Węglowodany: 8,8 g (w tym cukry: 3 g)
  • Białko: 6,6 g
  • Błonnik: 6,8 g
  • Sól: 0,85 g

Hummus to świetny rodzaj wegańskiej pasty, którą możemy zjeść z pieczywem, tortillą, warzywami, kaszą i w wielu innych formach. Fajnie, że producenci zaskakują nas połączeniami smaku, bo to stanowi także inspirację to własnych wyrobów.

Gdzie kupić: Biedronka

Cena: 3,99 zł

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)