Hummus to bardzo smaczna roślinna pasta, której podstawą jest ciecierzyca, oliwa z oliwek, sezam, czosnek i przyprawy. Można ją z powodzeniem zrobić samemu, ale także kupić gotowce. Seria Vemondo oferuje mnóstwo wegańskich smakołyków, w tym także różnego rodzaju pasty do kanapek lub kawałków surowych warzyw. Nie mogło zabraknąć także hummusu.
Wersja klasyczna to po prostu ciecierzyca, woda, olej rzepakowy zamiast oliwy, pasta z nasion sezamu i delikatne przyprawy. Skład sprawia wrażenie godnego uwagi, nie wiadomo jednak, co się kryje pod hasłem "mieszanka przyprawowa". Biorąc jednak pod uwagę inne produkty z tej serii, nie ma raczej czego się obawiać.
Hummus klasyczny ma sporo tłuszczu (21 g w 100 g, z czego tylko 2,2 g to tłuszcze nasycone), białka (7,9 g), błonnika (6,9 g) i odrobinę węglowodanów (9,5 g). Jako dodatek na kanapki, uważam, że taki hummus to świetna opcja i przede wszystkim urozmaicenie. Weganie nie jedzą ani wędlin, ani klasycznego sera, więc możliwości są ograniczone.
Taka pasta nadaje się też jako forma dipu do pokrojonych w paski warzyw, np. marchewki, ogórka czy selera naciowego.
Hummus klasyczny Vemondo jest dość gęsty i smaczny - smakuje tak, jak powinien smakować hummus. Nie jest ani zbyt słony, ani za bardzo przyprawiony - wszystko w sam raz.
Skład
Ciecierzyca gotowana (ciecierzyca, woda) 53%, woda, olej rzepakowy, pasta z nasion sezamu 12%, ekstrakty przypraw (cebula, pieprz czarny), mieszanka przyprawowa, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy.
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna (na 100 g): 272 kcal
- Tłuszcz: 21 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,2 g)
- Węglowodany: 9,5 g (w tym cukry: 2,2 g)
- Błonnik: 6,9 g
- Białko: 7,9 g
- Sól: 1,4 g
Hummus klasyczny to bardzo dobra wegańska pasta, która posmakuje nie tylko fanom roślin strączkowych. Prosty skład, klasyczny smak - nic dodać, nic ująć. Być może produkt zachęci Was do samodzielnego wykonania past wegańskich, a nie jest to trudne.
Gdzie kupić: Lidl
Cena: 3,80 zł