Widząc kremową pastę z koperkiem, od razu wyobraziłam sobie świeżą wiosenno-letnią kanapkę posypaną szczypiorkiem. Jakież było moje zdziwienie, kiedy zobaczyłam na pierwszym miejscu w składzie napój sojowy i fermentowany napój sojowy. Czar prysł, ale z drugiej strony, wszelkie twarożki są produktem mlecznym, tak więc i tutaj musiała się pojawić jakaś alternatywa. W końcu nie jest to pasta typowo warzywna.
Konsystencja pasty bardzo przypomina różnego rodzaju serki kanapkowe, podobnie też pachnie i nawet smakuje. Smaku dodaje nieco koperek, choć jest go tutaj niewiele. Łatwo się rozsmarowuje, nie jest wodnista - generalnie spełnia swoją funkcję.
A jak ze składem? To, co się rzuca w oczy, to bardzo duża ilość tłuszczu - 26 g w 100 g produktów, uważać zatem powinny osoby dbające o linię. Niezbyt korzystnie wygląda też syrop glukozowy i substancje zagęszczające oraz stabilizatory, choć bez nich pewnie pasta straciłaby swoją formę.
Skład
Napój sojowy (woda, nasiona soi), fermentowany napój sojowy (woda, nasiona soi, syrop glukozowy, substancja zagęszczająca: pektyny, kultury bakteryjne, sól), tofu (woda, nasiona soi), olej rzepakowy, olej Shea, sok cytrynowy z koncentratu, suszony koperek 1%, suszone drożdże, sól, skrobia, stabilizator (guma ksantanowa).
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna (na 100 g): 262 kcal
- Tłuszcz: 26 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 6,5 g)
- Węglowodany: 3,0 g (w tym cukry: 1,0 g)
- Białko: 4,0 g
- Sól: 1,0 g
Czy warto kupić Kremową pastę z koperkiem z Luter? Tak naprawdę, to na rynku dostępnych jest dużo innych past z lepszym składem, więc warto trochę poszperać, zagłębić się w skład i wybrać to, co będzie dla nas zdrowsze.
Gdzie kupić: m.in. Auchan
Cena: 5,59 zł