Widząc kremową pastę z koperkiem, od razu wyobraziłam sobie świeżą wiosenno-letnią kanapkę posypaną szczypiorkiem. Jakież było moje zdziwienie, kiedy zobaczyłam na pierwszym miejscu w składzie napój sojowy i fermentowany napój sojowy. Czar prysł, ale z drugiej strony, wszelkie twarożki są produktem mlecznym, tak więc i tutaj musiała się pojawić jakaś alternatywa. W końcu nie jest to pasta typowo warzywna.

Konsystencja pasty bardzo przypomina różnego rodzaju serki kanapkowe, podobnie też pachnie i nawet smakuje. Smaku dodaje nieco koperek, choć jest go tutaj niewiele. Łatwo się rozsmarowuje, nie jest wodnista - generalnie spełnia swoją funkcję.

A jak ze składem? To, co się rzuca w oczy, to bardzo duża ilość tłuszczu - 26 g w 100 g produktów, uważać zatem powinny osoby dbające o linię. Niezbyt korzystnie wygląda też syrop glukozowy i substancje zagęszczające oraz stabilizatory, choć bez nich pewnie pasta straciłaby swoją formę.

pasta wegańska koperek

Skład

Napój sojowy (woda, nasiona soi), fermentowany napój sojowy (woda, nasiona soi, syrop glukozowy, substancja zagęszczająca: pektyny, kultury bakteryjne, sól), tofu (woda, nasiona soi), olej rzepakowy, olej Shea, sok cytrynowy z koncentratu, suszony koperek 1%, suszone drożdże, sól, skrobia, stabilizator (guma ksantanowa).

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna (na 100 g): 262 kcal
  • Tłuszcz: 26 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 6,5 g)
  • Węglowodany: 3,0 g (w tym cukry: 1,0 g)
  • Białko: 4,0 g
  • Sól: 1,0 g

Czy warto kupić Kremową pastę z koperkiem z Luter? Tak naprawdę, to na rynku dostępnych jest dużo innych past z lepszym składem, więc warto trochę poszperać, zagłębić się w skład i wybrać to, co będzie dla nas zdrowsze.

Gdzie kupić: m.in. Auchan

Cena: 5,59 zł

Komentarze (0)