Pasta ze słonecznikiem, suszonymi pomidorami i bazylią to ciekawie brzmiąca opcja na kanapki. Bardzo zachęcające jest już samo opakowanie, na którym producent chwali się, że w paście nie ma konserwantów i dużej ilości cukru. Patrząc na skład, nie ma się właściwie do czego przyczepić - same naturalne składniki.

Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że pasta ma dużo tłuszczu - olej rzepakowy i nasiona słonecznika. Będzie miało to szczególne znaczenie dla osób na redukcji. Jest za to nieco białka, dzięki zawartości białka grochowego (a także słonecznika).

Pasta może być spożywana właściwie przez wszystkich, ponieważ nie zawiera glutenu, ani innych popularnych alergenów.

Konsystencja pasty jest średnio gęsta, znajdują się w niej całe nasiona słonecznika, co dla mnie osobiście jest dużym plusem. Fajnie jak coś trochę chrupie. W smaku jest delikatna, początkowo łagodna, ale na końcu pozostawia lekko pikantny posmak.

pasta wegańska

Skład

Woda, olej rzepakowy, nasiona słonecznika 12,45%, pomidory suszone 10%, białko grochowe 3%, skrobia ziemniaczana, sól, błonnik grochowy, sok cytrynowy, bazylia suszona 0,6%, aromat, przyprawy (czosnek, pieprz biały).

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna (na 100 g): 298 kcal
  • Tłuszcz: 27,3 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 3,9 g (w tym cukry: 3,7 g)
  • Błonnik: 4,2 g
  • Białko: 7,1 g
  • Sól: 1,4 g

Wegańska pasta to smaczna propozycja dodatku na kanapki. Można ją zjeść solo na ulubionym pieczywie lub z dodatkiem pomidora, ogórka lub sałaty. Nie zawiera konserwantów, ma dobry skład, ale ma sporo tłuszczu, więc warto zwrócić na to uwagę, jeśli liczymy kalorie i składniki odżywcze.

Gdzie kupić: Lidl, B1

Cena: 4,27 zł

 

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)