Pierogi to jedno z ulubionych dań wielu z nas. Jest to danie, które może mieć niemal dowolne nadzienie, zatem nie jest też wcale ciężko zrobić wersję wegańską. Widząc w sklepie taką gotową pozycję, pomyślałam, że będzie to fajny obiad na szybko. Szczególnie w dzień, kiedy można trochę zaszaleć z kaloriami.
Plusem pierogów wegańskich jest brak konserwantów, czego nie można powiedzieć o wielu odpowiednikach innych marek. Minusem za to jest obecność suszu ziemniaczanego, który jest mocno przetworzoną (ale niestety popularną w produkcji) formą ziemniaka.
Ciasto w pierogach jest dość grube, ale można na to przymknąć oko. Nadzienia mogłoby być więcej, ale ratuje je dość wyrazisty, lekko pieprzny smak. Pierogi są dobre zarówno podgrzane, jak i podsmażone. Jeżeli w dany dzień nie musisz być całkiem fit, to śmiało możesz sobie na nie pozwolić.
Opakowanie ma 320 g i znajdziemy w nim ok. 12 pierogów. Są bardzo syte, zatem zaspokoją nawet ten bardzo duży apetyt.
Skład
Pierogi 94% [mąka pszenna, masa ziemniaczana odtworzona z suszu ziemniaczanego 22,3% (woda, susz ziemniaczany), woda, tofu wędzone 10,7% (woda, soja, sól), ogórki kiszone 2,9% (ogórki, sól, woda, przyprawy), olej rzepakowy, cebula, przyprawy, ekstrakt drożdżowy, sól ocet w proszku, cukier, aromaty], cebula smażona 6% [cebula, oleje roślinne (rzepakowy, słonecznikowy)].
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna (na 100 g): 179 kcal
- Tłuszcz: 5,1 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g)
- Węglowodany: 26 g (w tym cukry: 2,6 g)
- Białko: 5,8 g
- Sól: 1,1 g
Wegańskie pierogi z ziemniakami i wędzonym tofu to dość dobry produkt, który zaspokoi miłośników tego mącznego dania. Nie jest zbyt dietetyczne, ale w końcu pierogi nie należą do potrawy niskokalorycznej, dlatego już się tutaj nie doszukujmy. Smaczny produkt, całkiem dobrej jakości.
Gdzie kupić: m.in. Auchan
Cena: 6,66 zł