Wege pasta w stylu greckim z serii Vemondo, to pasta mająca nawiązywać swoim składem do kuchni krajów śródziemnomorskich. Producenci zdecydowali się wykorzystać tutaj dwa rodzaje cukinii (żółtą i zieloną), oliwki, soczewicę zieloną i różne przyprawy.

  1. Czy udało się uzyskać klimat grecki?
  2. Czy można uznać, że skład pasty jest dobry?
  3. Skład produktu - co znajdziemy w środku
  4. Wartości odżywcze produktu
  5. Czy warto się skusić?

Czy udało się uzyskać klimat grecki?

To zależy od tego, z czym kojarzy Ci się ten kraj. Jeśli z oliwkami, to będziesz usatysfakcjonowany.

Pasta jest dosyć gęsta, co sprawia, że trzyma się na kanapce, ale też łatwo rozsmarowuje. Ma zielonkawy kolor, dość intensywny zapach i specyficzny smak, ze względu na wspomniane oliwki. Dość mocno dominują także przyprawy, ale nie są na tyle „nachalne”, że można by uznać ich ilość za przesadę. Osobiście uważam, że smaki są dość zrównoważone.

wege pasta

Czy można uznać, że skład pasty jest dobry?

W oczy rzucają się głównie produkty roślinne i przyprawy, ale także dwa składniki, które dla niektórych osób mogą brzmieć obco. Pierwszy z nich to glukonian żelazawy. Jest to stabilizator, którego używa się często do podkreślenia koloru oliwek. W małych ilościach nie jest szkodliwy, ale w dużych już tak, zatem jego obecność w takiej paście jest dla mnie minusem.

Drugi składnik to lakton kwasu glukonowego. Jest to regulator kwasowości, który podobnie jak glukonian nie jest szkodliwy w małych ilościach, ale w nadmiarze może wywołać biegunkę. Z racji tego, że pasty kanapkowe można z powodzeniem zrobić z naturalnych składników (tylko i wyłącznie), to obecność tych dwóch substancji stanowi wadę produktu.

Pasta ta ma 155 kcal w 100 g, co nie jest ani dużo, ani mało. Warto zaznaczyć, że zawiera sporo tłuszczu, bo aż 12 g w 100 g, ale broni się dawką błonnika - 6 g w 100 g.

Skład produktu - co znajdziemy w środku

wege pasta - chleb

Cukinia 35% (żółta i zielona), pasternak 28%, olej rzepakowy, soczewica zielona gotowana 6%, oliwki czarne 4% (oliwki, sól, stabilizator: glukonian żelazawy), czosnek, błonnik bambusowy, koper, ser miękki solankowy 2% (mleko, sól, regulator kwasowości: lakton kwasu glukonowego), przyprawy, sól, ocet winny.

Wartości odżywcze produktu

  • Wartość energetyczna (na 100 g): 155 kcal
  • Tłuszcz: 12,3 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,1 g)
  • Węglowodany: 5,3 g (w tym cukry: 4,4 g)
  • Białko: 2,7 g
  • Błonnik: 6,2 g
  • Sól: 1,6 g

Czy warto się skusić?

Pasta kanapkowa Vemondo może być ciekawym urozmaiceniem na naszych kanapkach, natomiast osobiście wybrałabym inną, która ma całkiem naturalny skład, bez zbędnych ulepszaczy.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)