Gdy chcemy, aby dieta roślinna stała się naszym codziennym sposobem odżywiania, musimy wiedzieć dużo więcej niż, wtedy gdy odżywialiśmy się tradycyjnie z wykorzystaniem produktów zwierzęcych. Tę wiedzę z reguły wpajają nam od dziecka już rodzice. Konieczność poszerzania wiedzy w tym aspekcie związana jest m.in. z tym że wykluczamy (w dużym procencie lub zupełnie) ogromną ilość składników pokarmowych, które stanowią podstawę tradycyjnej diety. Na bok idą przecież mięsa, a również często jaja i ryby. Zmienia się zatem całkowicie układ makroskładników, ale i np. zawartość poszczególnych aminokwasów (budulec białek) w potrawach, czy też profil mikroelementów (m.in. witaminy i minerały), które dostarczamy wyłącznie z pożywieniem roślinnym. Celem działu Porady jest uświadomienie, na co należy zwrócić uwagę, aby dieta, którą stosujesz nie tylko dbała o środowisko, ale przede wszystkim zapewniała Ci właściwe odżywienie organizmu.