Na pogorszenie wrażliwości insulinowej najsilniej wpływa nieaktywność fizyczna, dieta bogata w cukry proste i niezdrowe tłuszcze. Szybko owocuje przyrostem tkanki tłuszczowej, która jest aktywna metabolicznie i ma wpływ na środowisko hormonalne i glikemię.

Czy dieta wegetariańska wpływa na wrażliwość na insulinę?

Diety bogate w węglowodany o niskim indeksie glikemicznym i wysokiej zawartości błonnika wiążą się z mniejszym poposiłkowym wzrostem stężenia glukozy we krwi, mniejszą odpowiedzią insulinową i utrzymaniem wyższej wrażliwości insulinowej. Żywność wchodząca w skład diety wegetariańskiej wykazuje działanie ochronne ważne w profilaktyce chorób układu krążenia, zespołu insulinooporności czy cukrzycy.

Badanie naukowe

Naukowcy oceniali:

  • stężenie cukru
  • stężenie insuliny
  • wskaźnik insulinooporności (HOMA-IR)

Nadzorem objęto 2 grupy osób w wieku od 19 do 64 lat, wegetariańska (95 długoterminowych laktoowowegetarian; czas trwania wegetarianizmu ponad 10 lat) oraz niewegetariańska grupa kontrolna (107 osób w populacji ogólnej na tradycyjnej diecie zachodniej). Spożycie energii i głównych składników odżywczych (tłuszcze, cukry, białka) było zbliżone w obu grupach. Laktoowowegetarianie jedzą jajka i niektóre produkty mleczne, w odróżnieniu od wegan, którzy wykluczają z diety wszelkie produkty odzwierzęce (nie tylko mleko i jajka, ale nawet miód). Laktoowowegetarianie nie jedzą klasycznego mięsa i ryb (które przecież też jest mięsem, tylko rybim), żelatyny, podrobów itd.

Wyniki

Wegetarianie mieli o 5% niższe stężenie glukozy i o 32% niższe stężenie insuliny na czczo, w porównaniu do grupy kontrolnej, klasycznej diety zachodniej.

Osoby stosujące tradycyjną dietę coraz gorzej radziły sobie z transportem węglowodanów w ustroju, były coraz bardziej oporne na insulinę, co dało się zauważyć już grupie wiekowej 31-40 lat.

Tolerancja węglowodanów pogarszała się z wiekiem (da się wytłumaczyć to zjawisko nagromadzeniem tkanki tłuszczowej podskórnej, wisceralnej i zmianą profilu hormonalnego, spadkiem aktywności fizycznej itd.).

Niezależne od wieku i niskie wartości insulinooporności u wegetarian są konsekwencją skutecznej profilaktyki dietetycznej poprzez długotrwałe częste spożywanie pokarmów o właściwościach ochronnych. Wegetarianie znacznie częściej spożywali produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, produkty z owsa i jęczmienia.

Wniosek

Wyniki niezależnych od wieku i niskich wartości insulinooporności wskazują na korzystny wpływ stosowania diety wegetariańskiej na zapobieganie zespołowi metabolicznemu, cukrzycy i chorobom układu krążenia.

Referencje:

Valachovičová M. i in. No evidence of insulin resistance in normal weight vegetarians. A case control study https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-005-0563-x

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)