Produktów mięsopodobnych było już wiele, więc pora na coś à la rybnego. To niesamowite, jak producenci potrafią wszystko przekształcić na wyrób roślinny. Niekiedy wychodzi to całkiem ok, a jak jest tym razem?

Szczerze mówiąc, podchodziłam do tych kotlecików z wielką dozą niepewności. Szukałam w składzie jakiś dziwnych dodatków, które miałyby dać ten rybny zapach i posmak, ale nic "podejrzanego" tutaj nie ma. Jedynie boczniak ostrygowaty, który poza nazwą nie ma nic wspólnego z ostrygami. Reszta składników jest, można by rzec tradycyjna, jak w większości tego typu produktów — teksturowane białko pszenicy, oleje roślinne, przyprawy. Nie ma tutaj konserwantów ulepszających smak i zapach, zatem można uznać produkt za całkiem poprawny.

kotleciki roślinne

Kotleciki można przyrządzić na dwa sposoby — w piekarniku lub na patelni. Z racji dużej zawartości tłuszczu (aż 19 g w 100 g produktów) zdrowszą metodą jest podgrzanie w piekarniku, bo dzięki temu sporo tego tłuszczu się wytopi. Na patelni polecam smażyć beztłuszczowo lub z niewielką ilością, ponieważ kotleciki są bardzo chłonne. Natomiast uzyskują na drodze smażenia chrupiącą skórkę, przez co są bardziej apetyczne.

Prawie ryba...

Jak smakują i pachną Roślinne kotleciki à la rybne? To ciekawe, ale podczas przyrządzania czuć zapach ryby. W smaku także ma się wrażenie, że zjadamy rybę — coś jakby dorsza, może mintaja… Nawet konsystencja jest taka inna niż te wszystkie à la mięsne produkty. Naprawdę ma się wrażenie, że to kotleciki ze zmielonych kawałków ryby.

Skład

Woda, teksturowane białko pszenicy (23%) [białko pszenne, mąka pszenna], oleje roślinne (rzepakowy, kokosowy), skrobia, boczniak ostrygowaty (7%), łupina nasienna babki jajowatej, cebula suszona, naturalne aromaty, czosnek suszony, sól, przyprawy (w tym gorczyca).

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna (na 100 g): 306 kcal
  • Tłuszcz: 19 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 5,3 g)
  • Węglowodany: 17 g (w tym cukry: 4,5 g)
  • Białko: 16 g
  • Błonnik: 1,4 g
  • Sól: 1,1 g

Kotleciki à la rybne to bardzo fajna propozycja na obiad czy też kolację. Są smaczne, pachną jak ryba i smakują jak ryba. Mają jednak dużo tłuszczu, ale tak naprawdę, to jedyna ich wada. Polecam.

Gdzie kupić: Lidl, Auchan, Intermarche, Netto i inne

Cena: 9,99 zł

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)