Veggie Balls to takie drobne warzywne klopsiki... Na pierwszy rzut oka widać w nich marchewkę, groszek i kukurydzę. Wyglądają dobrze, apetycznie i nawet nieźle pachną. Tak jak większość tego typu produktów, są niemal gotowe do spożycia. Wystarczy je podgrzać na odrobinie oleju i gotowe.
Swoją konsystencją przypominają pulpeciki mięsne z dodatkiem warzyw. Jak smakują? Z pewnością nie jak te z mięsa wieprzowego, ponieważ dość mocno odczuwalny jest smak groszku i kukurydzy. Są słodkawe, ale nie jest to wcale minus. Pamiętać należy, żeby nie przesadzić z podgrzewaniem, ponieważ najlepsze są po ok. 4 minutach na patelni. Dobrze zachowują swoją soczystość, a trzymanie ich nieco dłużej może sprawić, że będą po prostu suche. W takiej sytuacji polecam dodanie do nich jakiegoś sosu, np. na bazie pomidorów.
Skład pulpecików jest poprawny, nie widać w nim żadnych nienaturalnych substancji, co jest zdecydowanym plusem produktu. Jedyny minus to taki, że zawierają białko jaja w proszku, nie jest to zatem produkt wegański. Co ciekawe produkt był umieszczony na półce z napisem "wegańskie". W związku z tym polecam mieć ograniczone zaufanie do sklepów i zawsze czytać etykiety. Czy jest to produkt wegetariański? Teoretycznie tak, o ile dopuszczasz w swojej diecie jedzenie jajek. Swoją drogą uważam, że dodanie tego składnika do pulpetów jest zupełnie bez sensu.
Skład
Woda, oleje roślinne w zmiennych proporcjach (rzepakowy, słonecznikowy), marchew 10,2%, groszek 9%, kukurydza 7,2%, białko sojowe 6,5%, białko pszenne 6%, seler, białko jaja w proszku, purée jabłkowe, ocet spirytusowy, cebula, papryka czerwona, cebula w proszku, skrobia kukurydziana, sól, błonnik z grochu, skrobia z grochu, aromaty naturalne, przyprawy, ekstrakt z przypraw.
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna (na 100 g): 226 kcal
- Tłuszcz: 15 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,7 g)
- Węglowodany: 6 g (w tym cukry: 2,8 g)
- Błonnik: 5,3 g
- Białko: 14 g
- Sól: 1,4 g
Pulpety Veggie Balls są bardzo smaczne i zawierają solidną porcję białka - w 100 g jest go 14 g (opakowanie to 200 g pulpetów). Znajdziemy tutaj również sporo błonnika (5,3 g w 100 g), ale też dużo tłuszczu, bo aż 15 g w 100 g.
Gdzie kupić: Lidl
Cena: 8,99 zł