Gotowe produkty wegańskie potrafią mile zaskoczyć. Sięgając po roślinny gyros, spodziewałam się specyficznej struktury, smaku, zapachu. Jakie było zdziwienie, kiedy po otwarciu  opakowania miałam wrażenie, że widzę kawałki kurczaka. Od razu po zdjęciu folii dociera do nas dość intensywny zapach przypraw. Wyczuć można curry, kmin rzymski, czosnek… 

Samo przyrządzenie nie jest czasochłonne. Wystarczy wrzucić na patelnie, lekko podlać wodą i po prostu podgrzać. Wystarczy kilka minut i gotowe. Gyros możemy traktować jak jego mięsny oryginał, czyli np. do sałatki albo tortilli. W smaku i konsystencji mocno przypomina kurczaka. Kawałki à la kurczaka są dość kruche i po prostu smaczne. Jedno opakowanie z powodzeniem wystarczy do przygotowania dwóch porcji np. dwóch tortilli lub dwóch sałatek, ale jeśli ktoś ma większy apetyt, to z pewnością zje całość. 

Jestem na TAK

gyros dla wegan

Na uwagę zasługuje właśnie skład produktu. Zawiera same naturalne składniki, w tym przyprawy i dość małą ilość soli. Nie znajdziemy tutaj żadnych sztucznych dodatków, ulepszaczy smaku czy zapachu. To zdecydowanie duży plus tego dania.

Skład

Woda, teksturowane białko pszenicy (białko pszenne, mąka pszenna), olej rzepakowy, papryka suszona, kolendra, kmin rzymski, czosnek suszony, papryka chili suszona, kurkuma, koper włoski, cynamon, goździki, imbir suszony, kminek, aromaty naturalne, sól.

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna (na 100 g): 248 kcal
  • tłuszcz: 9,4 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,1 g)
  • węglowodany 13,0 g 
  • w tym cukry 1,1 g
  • błonnik: 2,1 g
  • białko 27,0 g
  • sól: 1,6 g

Gdzie kupić: Lidl, Netto, Kaufland, Auchan

Cena: 7,99 zł

PRZEPYSZNE, PEŁNOWARTOŚCIOWE WEGAŃSKIE POSIŁKI O WYSOKIEJ ZAWARTOŚCI BIAŁKA

Komentarze (0)