Spaghetti, czyli długi, cienki makaron znany jest z kuchni włoskiej, ale bardzo popularny jest również na całym świecie. Makaron jak to makaron - jedni wolą rurki, inni świderki, a jeszcze inni spaghetti. Wybór jest naprawdę duży.
Weganie mogą teraz śmiało korzystać z mody panującej w sieciowych sklepach, które prześcigają się w poszerzaniu oferty produktów roślinnych. Go Vege oferuje trzy rodzaje makaronów i jeden z nich to właśnie spaghetti z mąki ciecierzycy. Plusem makaronu jest to, że nie ma w składzie żadnych dodatków. Producent zapewnia, że skład to 100% mąka z ciecierzycy.
Kolor makaronu adekwatny do swojego składu, zapach neutralny - na pierwszy rzut wygląda jak tradycyjna wersja tego produktu. Sposób gotowania jest taki sam jak w przypadku zwykłego makaronu. Jeśli chcemy wersję al dente (czyli lekko twardą), to gotujemy 6 minut, jeśli miękką, to 8.
Spaghetti z ciecierzycy na surowo nie różni się zbytnio od klasycznego makaronu, jednak po ugotowaniu widać, że "pracuje" nieco inaczej. Jest mniej gładki i taki jakby mniej sprężysty. Ma się wrażenie, że jest czymś pokryty, co oczywiście w niczym nie przeszkadza. Pomimo tego, że jest bardziej miękki, to nie rozpływa się w ustach, nie robi się z niego kluska. Czuć, że jest inny, ale nie jest to ani wada, ani zaleta. Po prostu alternatywa. W smaku jest neutralny, dlatego możemy dodać do niego tak naprawdę dowolne sosy, warzywa, przyprawy. Do wszystkiego pasuje.
Skład
Mąka z ciecierzycy 100%.
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna (na 100 g): 408 kcal
- Tłuszcz: 6 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g)
- Węglowodany: 56 g (w tym cukry: 10 g)
- Białko: 25 g
- Błonnik: 15 g
- Sól: 0 g
Spaghetti z ciecierzycy to wegański makaron, który z powodzeniem może gościć również na stołach mięsożerców. Ma atrakcyjny dla osób aktywnych rozkład makroskładników - dużo białka i błonnika. Ma może trochę za dużo tłuszczu jak na makaron, ale od czasu do czasu nie zaszkodzi.
Gdzie kupić: Biedronka
Cena: 4,99 zł