W poszukiwaniu wegańskich słodkości natrafiłam na te czekoladowe batoniki. Ot kawałek czekolady do przekąszenia podczas spaceru albo w domu do kawy. Batonik przyciąga wzrok swoim opakowaniem. Jest estetyczne, kolorowe i po prostu ładne. Sam batonik przypomina niemałą sztabkę czekolady.

Wiele tego typu produktów powstaje na bazie oleju kokosowego, co sprawia, że mają specyficzną strukturę - trochę oleistą, gładszą... Charakteryzują się też smakiem, w którym czuć olej kokosowy. Baton Super Fudgio do złudzenia przypomina czekoladę. Ma sporą ilość kakao, co sprawia, że pachnie i smakuje jak czekolada. Zdradza go jedynie lekki, naprawdę delikatny zapach kokosa.

Co prawda, nie rozpływa się w ustach jak mleczna czekolada, to i tak dość dobrze ją naśladuje. Plusem batonika jest jego skład. Nie zawiera glutenu, oleju palmowego oraz dodatku cukru.

baton czekoladowy

Skład

Miazga kakaowa, substancja słodząca: erytrytol, napój ryżowy w proszku (ryż, bezglutenowy błonnik owsiany, olej słonecznikowy, sól), tłuszcz kakaowy, proszek kokosowy 13%, emulgator: lecytyna słonecznikowa.

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna (na 100 g): 481 kcal
  • Tłuszcz: 39 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 27 g)
  • Węglowodany: 47 g (w tym cukry: 5,2 g, poliole: 23 g)
  • Błonnik: 6,8 g
  • Białko: 4,2 g
  • Sól: 0,2 g

Batonik Super Fudgio to fajna alternatywa tradycyjnej czekolady dla miłośników słodkości. Nie zawiera sztucznych składników, cieszy natomiast sporą ilością kakao, bo aż 62%. W jednym batoniku o masie 40 g dostarczymy niecałe 200 kcal.

Gdzie kupić: m.in. Rossmann, Auchan

Cena: 5,19 zł

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)