Tofu to produkt lubiany przez wiele osób, ponieważ można z nim zrobić właściwie wszystko. Jego smak jest neutralny, dlatego pasuje do wielu różnych dań. Co więcej, przejmuje szybko smak przypraw, których używamy. Może stanowić podstawę posiłku, zastępując porcję mięsa, lub być dodatkiem np. do sałatki. Najczęściej znaleźć możemy tofu naturalne oraz wędzone.

Tofu wędzone z serii Go Vege ma wyraźnie słony smak. Dość łatwo się kroi, nie rozpada się na kawałki. Można je jeść prosto z opakowania lub podsmażyć na patelni i dodać odrobinę ulubionych przypraw. Skład produktu natomiast mógłby być nieco krótszy, zawierać mniej dodatków. Porównując go ze składem innych tego typu wyrobów, łatwo można zauważyć, że niektórzy producenci ograniczają się do wody, nasion soi i soli. W tym przypadku mamy także dodatek substancji wiążących, ale na szczęście nie są one szkodliwe dla zdrowia i spotkać je możemy w wielu innych produktach.

tofu

Skład

Tofu (woda, ziarna soi 25% (bez GMO), substancje wiążące: chlorek wapnia, chlorek magnezu), marynata 12% (bezglutenowy sos sojowy (woda, ziarna soi, pszenica, sól), olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, tymianek 1%).

Wartości odżywcze 

  • Wartość energetyczna (na 100 g): 122 kcal
  • Tłuszcz: 7 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1 g)
  • Węglowodany: 1 g (w tym cukry: < 0,5 g)
  • Błonnik: 1,4 g
  • Białko: 13 g
  • Sól: 1,5 g

Tofu to dość wdzięczny produkt dla wegetarian i dla wegan, ponieważ mogą uzyskać dowolny smak, dodając swoje ulubione przyprawy. Produkt Go Vege nie jest zły, jednak wielu producentów oferuje ten sam produkt z dużo prostszym składem, dlatego następnym razem wybrałabym coś innego.

Gdzie kupić: Biedronka

Cena: około 4 zł

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)