Pierożki ze świeżego ciasta makaronowego z nadzieniem pomidorowo-bazyliowym

Kuchnia włoska wielu z nas kojarzy się z makaronami i pizzą, a mi dodatkowo z pesto i pomidorami. Patrząc też na obecną ofertę wegańskich produktów, przyznać muszę, że miłośnicy tej kuchni nie mogą być zawiedzeni. Wśród różnych nowości dojrzałam ciekawie wyglądające pierożki. Zdecydowałam się na Tortelloni z serii Vemondo z nadzieniem pomidorowo-bazyliowym.

Produkt zachęca swoim wyglądem - estetyczne opakowanie oraz jego zawartość, no i oczywiście połączeniem smaków, jakim jest pomidor z bazylią. Oczywiście nie oczekujmy po tego typu gotowcach intensywnego aromatu bazylii zaraz po otwarciu. Pierożki przygotowuje się błyskawicznie. Należy zagotować wodę i wrzucić je na 3-4 minuty (lub do wypłynięcia).

Jak smakują?

Sam makaron jest dość neutralny w smaku, a nadzienie bardziej pomidorowe niż bazyliowe. Ciasto jest cienkie, nadzienia, jak na takie małe pierożki sporo - pod tym względem bez zarzutów. Czegoś mi jednak brakowało w tym daniu, jakiegoś konkretniejszego smaku. Dodanie zielonego pesto (są także wersje wegańskie) było strzałem w dziesiątkę.

pierożki wegańskie

W opakowaniu jest 250 g pierożków. Mogą to być zatem dwie skromne porcje lub jedna solidna. W daniu tym jest sporo węglowodanów, ale biorąc pod uwagę, że 60% stanowi ciasto makaronowe, to nie jest to zaskakujące. Jak na posiłek, to jest tutaj jednak trochę mało białka. Skład pierożków jest bardzo przyzwoity, same naturalne składniki, bez dziwnie brzmiących dodatków. Nie za bardzo jest się do czego przyczepić.

Skład

60% ciasto makaronowe (semolina z pszenicy twardej, woda, olej słonecznikowy, koncentrat z soku z marchwi), 40% nadzienie pomidorowo-bazyliowe [(5,6% koncentrat pomidorowy, olej kokosowy, 4,8% pomidory wiśniowe, por, ziemniaki suszone, bułka tarta (mąka pszenna, woda, sól), 3,4% bazylia, zagęszczony przecier z dyni, 1,2% pomidory suszone solone (pomidory, sól), skrobia ziemniaczana, sól, błonnik z grochu, olej słonecznikowy, naturalne aromaty, inulina z cykorii, papryczka chilli, czosnek, oregano].

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna (na 100 g): 263 kcal
  • Tłuszcz: 7,3 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 5,8 g)
  • Węglowodany: 40,5 g (w tym cukry: 4,0 g)
  • Białko: 6,5 g
  • Sól: 1,25 g

Wegańskie pierożki z nadzieniem pomidorowo-bazyliowym to pomysłowe, szybkie danie we włoskim klimacie. Są smaczne i dość syte i myślę, że zadowolą fanów wszelkiego rodzaju makaronów. Minusem jest niska zawartość białka, co może być słabym punktem dla osób odchudzających się.

Gdzie kupić: Lidl

Cena: 8,49 zł

Komentarze (0)